4 Personal Branding Tips voor 2012


‘Personal branding guru’ William Arruda heeft voor 2012 een top-vier van tips opgesteld om je CV net dat beetje meer te geven. Op zoek naar een nieuwe baan, maar nog geen succes? Volg deze tips en verzeker jezelf van een CV dat er uitspringt!

1. Foto’s, foto’s, foto’s

Heb jij al een professionele pasfoto?

Mensen verbinden graag een gezicht aan een naam. We verwachten foto’s op een blog, Facebook, zelfs op Twitter. Mensen zijn minder snel geneigd om te klikken op een LinkedIn-profiel zonder foto en wantrouwen vaker artikelen op internet waar geen foto van de auteur bij staat. Toch zijn veel mensen terughoudend in het plaatsen van hun foto op internet. Sommigen vrezen discriminatie in het sollicitatieproces, anderen zijn gewoon niet blij met de foto’s die ze hebben. Sinds het gebruikelijk is geworden voor HR managers en recruiters om Google en sociale netwerken te gebruiken in hun zoektocht naar geschikte kandidaten, is het waarschijnlijk dat je profiel op LinkedIn of Facebook hun eerste kennismaking met jou is.

Wat betekent dit voor jou?
Zorg ervoor dat de mensen die je opzoeken een foto kunnen plaatsen bij een naam. Omdat er zoveel plaatsen zijn waar je foto weergegeven kan worden – van Google+ tot Youtube – is het aan te raden om een professionele fotoshoot te doen en deze te uploaden naar Flickr of Picasa. Je wil tenslotte niet dat dezelfde afbeelding 30 keer wordt weergegeven als iemand je opzoekt op Google.

2. Crowdsourcing voor professionals

Wat zeggen anderen over jou?

Je bent zo goed als wat de mensen die je kent over je zeggen. Consultants hebben altijd al de waarde van klantenfeedback begrepen. Nu, in een tijd waarin het makkelijk is om aanbevelingen te vragen en te shcrijven, moet jij je ook bewust zijn van de kracht van meningen van derden. Zo ongeveer elk nieuw sociaal netwerk bevat de mogelijkheid om reviews weer te geven of schrijven. LinkedIn noemt het ‘recommendations’, BranchOut en BeKnown ‘endorsements. Ongeacht hoe ze genoemd worden, ze zijn van groot belang voor degene die de beslissing over jou neemt. Een online onderzoek toonde aan dat 90% van consumenten vertrouwen op productreviews van anderen. Alhoewel er nog geen bekend onderzoek is gedaan naar de relatie tussen reviews en mensen, verwacht ik dat we snel gewend zullen raken aan het gebruik van crowdsourcing om beslissingen te maken over een ander.

Wat betekent dit voor jou?
Als je op zoek bent naar een baan, zullen de meningen van anderen uitermate belangrijk zijn om aangenomen te worden. Ga op zoek naar waardevolle beoordelingen en aanbevelingen en zorg ervoor dat deze duidelijk zichtbaar zijn op je sociale profielen en je eigen website. HR managers zullen hun bedenkingen hebben bij kandidaten zonder aanbevelingen van derden.

3. Professionele amateurvideo

Gebruik je al video om boven anderen uit te springen?

Professionele, amateurvideo’s. Dat waren voorheen twee verschillende opties om een video te produceren – professioneel of amateur. Tegenwoordig is de combinatie van beiden beschikbaar. Er zijn bedrijven beschikbaar waar je een zelfgemaakte video naartoe kunt sturen, die hem vervolgens voor je bewerken. Ook is het mogelijk om een persoonlijke producer mee te laten kijken via je scherm, die handige tips kan geven. In het verleden stonden twee dingen in de weg om jezelf met video te promoten.

  1. Zelfgeproduceerde video’s zagen er amateuristisch uit en gaven niet het beste beeld van jezelf.
  2. Films in studio’s gemaakt zagen er goed uit, maar waren tijdvretend en hadden een fors kostenplaatje.

Deze nieuwe mogelijkheden zullen ongetwijfeld het gebruik van video om jezelf te promoten vergroten.

Wat betekent dit voor jou?
Video is onderscheidend. Het helpt om jouw profiel uit te laten springen boven dat van anderen. Het stelt je ook in de gelegenheid om jezelf compleet te communiceren. Maak een videobiografie. Begin door het schrijven van je persoonlijke biografie (combineer werkgeschiedenis, ervaring, successen met je persoonlijkheid en passies). Maak hier vervolgens een script van. Oefen, maar repeteer niet. Ga dan op zoek naar een bedrijf dat video’s van hoge kwaliteit levert. Upload je uiteindelijke video naar YouTube en andere filmpjessites. Gebruik de app in LinkedIn om je video biografie toe te voegen aan je profiel.

4. Permanente werkloosheid

Komt het over alsof je werkloos bent?

Uit een onderzoek van CareerBuilder kwam naar voren dat werkgevers liever mensen aannemen die al een baan hebben, dan mensen die ontslagen zijn. Als je werkloos bent, lijkt dit misschien zorgelijk. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Het betekent voor jou dat, in plaats van werkloos te zijn, je bezig moet blijven! Ga op zoek naar vrijwilligerswerk of zorg dat je betrokken raakt bij een project waarin je je passie kunt tonen. Als het lijkt alsof je zoektocht naar werk een full-time bezigheid is, zal je een minder aantrekkelijke kandidaat zijn voor recruiters.

Wat betekent dit voor jou?
Beschouw jezelf niet als werkloos. Wees bereid om vrijwilliger te worden als je naam voorkomt op de ontslaglijst. In de toekomst, is het waarschijnlijk dat je van werkzaam bij bedrijven gaat naar een bestaan als eigen ondernemer en weer terug. Zorg ervoor dat je hier nu al goed van doordrongen bent, om er zeker van te zijn dat je een aantrekkelijke passieve kandidaat blijft. En zorg ervoor dat je zichtbaar bent. Gebruik de juist trefwoorden in alles wat je plaatst op het internet. Hou je LinkedIn-profiel up-to-date en betrokken.

  1. No comments yet.
(will not be published)