Wat doet een CTO?


Een Chief Technical Officer of Chief Technology Officer (CTO), is een leidinggevende functie waarvan de houder is gericht op wetenschappelijke en technische vraagstukken binnen een organisatie. In wezen is een CTO verantwoordelijk voor de transformatie van het kapitaal – zij het monetaire, intellectuele of politieke – in de technologie ter bevordering van de doelstellingen van het bedrijf. Op welke een CTO precies doet of wat een CTO zou moeten doen zijn er, natuurlijk zou ik zeggen, verschillende meningen en visies ook afhankelijk van de aard en de ontstaansgeschiedenis van de organisatie:

 L. Glassner (D2S) op wat een CTO doet: Allereerst  ervoor  zorgen dat het bedrijf de beste technologie heeft. Een high-tech bedrijf bevind zich in een dynamisch ontwikkelende ruimte. Het bedrijf heeft een netwerk van leveranciers en bondgenoten nodig  om de beste technologie in huis te hebben voor het oplossen van problemen van de klanten. De beste omschrijving hier van werd gegeven  door mijn vriend Greg Papadopolous  waarmee ik vele jaren terug samen op de faculteit  MIT was en is nu CTO van Sun Microsystems. Hij zei: “Denk  door middel van  analogie. De CFO is niet verantwoordelijk voor het maken van de omzet per kwartaal, maar als er een grote verrassing ontstaat, ontsla hem dan. De CTO is niet verantwoordelijk voor het leveren van producten per kwartaal, maar als je het internet of een soortgelijke technische buigpunt mist, ontsla hem. “Inderdaad,  de oorzaak die een persoon zou aanvoeren als reden voor zijn eigen ontslag is goede indicatie van over wat hij echt belangrijk vind. Soms  besteden we veel tijd aan de verkeerde problemen. Om zeker te zijn dat men de beste technologie heeft  moet men programma’s toetsen en uitdagende teams creëren . De grootste leverage is wanneer het project zich in de opstart fase bevindt en men  al  beslissing over architectuur in de context van de markt en technologische keuzes maakt.  Dit is waar de CTO zich bevind. Zodra er een grote marcherende leger van ingenieurs zich naar een bepaalde positie werkt, is het  vrij moeilijk en duur om veranderingen te maken. Het is veel beter om dingen vroeg te regelen . Het is wat ik noem, “Get ‘em while they’re young.”

Een tweede taak  van de CTO is het creëren van mogelijkheden voor de Corporation. Dit kunnen  opties zijn voor bestaande bedrijven of mogelijkheden voor nieuwe bedrijven. Laten we twee voorbeelden van Apple Computer nemen. Enkele jaren geleden heeft iemand bij Apple de mogelijkheid  gecreëerd om OS-X te draaien op de x86-architectuur (geleverd door Intel en AMD). Als de PowerPC teams geheel hun werk hadden gedaan, zou Apple nooit hoeven om te schakelen. Dat deden ze niet , en Steve Jobs had een belangrijke optie, dat hij in staat was uit te oefenen. Dit is een voorbeeld van het creëren van een optie voor een bestaand bedrijf. Apple creëerde ook de iPod, een optie voor een nieuw bedrijf. De meeste bedrijven moeten beide soorten opties te creëren. Meer en meer ik geloof dat de CTO niet alleen de mogelijkheden nodig heeft, maar ook de ontwikkelingen (in samenwerking met Business Development en anderen) om zo technische doorbraken te exploiteren . Als ik praat met de andere CTO’s denken zij hier ook zo over.  Nieuwe bedrijven zijn kwetsbaar. De CTO eindigt als een van de belangrijkste beheerders van innovatie. Veel bedrijven laten dan ook hun business development rapporteren aan de CTO.

Het CTO is ook een publieke gezicht van de technologie voor het bedrijf. Voor een high-tech bedrijf, onderdeel van het merk is de technische bekwaamheid en inzicht. De CTO moet dit vertegenwoordigen in tal van forums en conferenties.

De laatste taak van de CTO die ik wil noemen is strategisch denken. Ik geloof hartstochtelijk  dat dit het hele jaar door moet gebeuren. Voor bedrijven die in de eerste plaats concurreren door technische excellentie,  dient de CTO te beschikken over een stem in de bedrijfsstrategie.

Tot slot, ben ik soms gevraagd hoe men kan zien of een CTO macht heeft  in de organisatie? Dat is makkelijk. Als bij een zakelijke bespreking een technische vraag rijst en de CEO haar stoel rond draait om op zoek te gaan naar advies bij de CTO, in dat geval heeft de CTO macht. Zo niet, dan heeft de CTO weinig macht in de organisatie.

 A. Marthur (Heidrick & Struggels) in een artikel over dit onderwerp onder vermelding CTO’s: Jay Hoti, CTO voor netten in Singapore zegt dat hij een drievoudige rol heeft. “Ten eerste is er een behoefte om samen te werken met externe organisaties en de rol van CTO is het vinden, ontwikkelen en deze te koesteren als de in-house teams zijn meestal gericht op het dag-tot-dag-projecten.” Zegt hij. “CTO’s moeten plannen voor de verandering die zal komen uit nieuwe project implementaties om ervoor te zorgen service levels  niet worden verstoord en dat processen worden aangepast om nieuwe technologie adopties weer te geven.”

 Hij beschouwt dit in wat hij noemt de drie “T” s

  • T1 is de huidige stand die moet werken aan bestaande prestatie-eisen,
  • T2 is waar de nieuwe technologie intreedt
  • T3 is waar de investering van de nieuwe technologie zorgt voor de innovatie die werd verwacht

Met nieuwe technologieën op de markt in een sneller tempo heeft de CTO te begrijpen wat hij kan doen om het bedrijf aan een concurrentievoordeel te helpen. De CTO als de “Visionary Technologist” – dat is het derde model. Hier is de CTO is van cruciaal belang bij het bepalen van hoe technologie kan worden gebruikt om de bedrijfsstrategie te implementeren. Hier neemt hij de rol van een “technologie visionair” steeds meer over en is hij meer dan alleen een technische goeroe. Visionary technologen zijn succesvolle ‘managers’ van organisaties als zij begrijpen hoe technologische instrumenten functioneren in complexe contexten, waarin relaties onder andere activa omvatten. Dit vereist een uitstekende combinatie van zowel de zakelijke en technische vaardigheden om succesvol ontwerp van de functionele en technische aspecten van de business strategie en vervolgens de IT-organisatie om de componenten uit te voeren en op te bouwen.

Tot slot hebben we de CTO als de “extern gericht Technologist”. In dit model, de belangrijkste rol van de CTO’s is om het strategisch plan voor de organisatie te ontwikkelen door het identificeren, traceren en te experimenteren met nieuwe en potentieel ontwrichtende technologieën. Bijna elke grote IT consulting bedrijf implementeert deze CTO rol. In consulting bedrijven,  is de CTO  meestal een gelijk aan de CIO.

Werven van een CTO vereist dan een zeer uiteenlopende zoekstrategie – men moet zoeken in meerdere disciplines, sectoren en regio’s die  de beste praktijken vertonen te vinden en hebben ervaring die nodig is voor deze kritische rol. De rode draad is om te zoeken naar personen, die een brede basis van ervaringen hebben, in plaats van een smalle focus, want dit is de beste manier om de noodzakelijke vaardigheden te ontwikkelen.

CTO’s moeten verder denken, maar praktisch (dat wil zeggen gekoppeld aan de huidige bedrijfsresultaten). Zij hebben behoefte aan deskundige kennis van technologie, superieure communicatieve vaardigheden, en worden business savvy zijn. Ze hebben als een extraverte, bereid zijn om de markt of te verkopen aan de CEO of de investering gemeenschap van de voordelen van het gebruik van technologie.

Grote bedrijven hebben vaak divisies of business units, en ze hebben hun eigen doelen. Van de CTO’s kantoor is degene die ziet over de hele linie en moet proberen om te kijken naar doelen van het bedrijf, in tegenstelling tot de doelen van een individuele groep. Het is belangrijk voor organisaties om na te denken over de relatie tussen technologie en hun leiderschap nodig.  Met andere woorden, moeten ze bepalen wat voor soort technologie leiderschap nodig  is voor de groei van hun bedrijf.

Voor beschikbare CTO functies kunt u een kijkje nemen op Lintberg.

,

  1. No comments yet.
(will not be published)